Bijzondere mijlpaal: Friesland Campina Workum bestaat 125 jaar

Workum – Een bijzondere mijlpaal voor FrieslandCampina Workum: de fabriek bestaat 125 jaar. 

Wat in 1900 begon als coöperatieve stoomzuivelfabriek De Goede Verwachting, is uitgegroeid tot een van de grootste en meest innovatieve productielocaties van FrieslandCampina. Inmiddels werken er 260 mensen, verdeeld over twee gespecialiseerde fabrieken: een kaasfabriek en een fabriek voor hoogwaardige weiproteïnen.

tekst gaat verder onder foto

Workum is een unieke locatie waar traditie, technologie en betrokkenheid samenkomen. “Onze kracht zit in de schaalgrootte, de flexibiliteit in melkstromen en kaassoorten, en in de productie van hoogwaardige eiwitten”, aldus Tiede van der Velde directeur van de kaasfabriek. Maar wat Workum écht bijzonder maakt, is het vakmanschap en de betrokkenheid van onze medewerkers.” Wie door de fabriek loopt, merkt dat er niets aan het toeval wordt overgelaten. Hessel Bergsma uit Exmorra weet daar alles van. Hij werkt al 34 jaar bij het bedrijf. “Het werk is afwisselend, zuivel is nooit hetzelfde,” vertelt hij. “De technologie verandert voortdurend. Veiligheid en hygiëne staan altijd voorop – iedereen draagt beschermde kleding, reinigt handen en schoeisel, en werkt volgens strikte regels.”

In de rijpingsruimtes liggen honderden kazen te rusten. De jonge kazen rijpen tot vier weken, terwijl Goudse kazen pas na acht tot twaalf maanden hun volle smaak krijgen. Elke week produceert de fabriek maar liefst 2.550 ton kaas, goed voor zo’n 3,2 miljoen liter melk per dag. Tussen de 90 en 100 vrachtwagens rijden dagelijks af en aan om de melk op te halen en te leveren. In Workum worden 24 verschillende kaassoorten geproduceerd.

Naast vakmanschap investeert FrieslandCampina Workum stevig in verduurzaming. Een 50 jaar oude gasgestookte installatie wordt vervangen door een milieuvriendelijk alternatief, goed voor een jaarlijkse besparing van 6.800 ton CO₂en 350.000 m³ drinkwater – vergelijkbaar met het verbruik van 22.000 huishoudens. In 2023 werd een nieuwe melkontvangst geopend, en momenteel wordt gewerkt aan de uitbreiding en verduurzaming van de wei-productielocatie.

Ter ere van het jubileum verschijnt het speciale boek It Fabryk, waarin de rijke geschiedenis van de locatie wordt beschreven. Het boek wordt vandaag tijdens een besloten feest voor medewerkers en leden-melkveehouders gepresenteerd door wethouder Bauke Dam van de gemeente Súdwest-Fryslân.

(Foto’s: Rudy Bouma/RBNieuws.nl)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *